Jak vaříme BARABU


 

Jde to jen s nejlepšími surovinami

Dobré pivo musí mít dobrý základ. Pro výrobu piva Baraba používáme jedině tuzemské suroviny. Moravský slad z nejkvalitnějšího sladovnického ječmene a jemné pivovarské kvasnice dodávají našemu pivu ten správný, poctivý říz. Pivo vaříme ze slavného českého chmele, který je hořký i nasládlý, sytý a voňavý. Všechny chutě ideálně spojí průzračně výborná voda z horského pramene.

 
 

Postup výroby našeho piva

Kvalitní suroviny jsou základ, který ještě vylepšujeme šetrným a tradičním zpracováním.

 
 

Varna

Ze sladu a vody vzniká nejprve hustá kaše, které se říká vystírka neboli rmut. Pro české pivo je charakteristické dekokční rmutování, které následuje hned potom. Po smíchání rmutu s poslední vystírkou máme ve vystíracích kádích hotovo. Výsledný produkt musíme scedit, oddělíme tekutou část od pevných zbytků sladu, takzvaného sladového mláta. Vzniklá sladina se vrátí zpátky do varny a přidáme chmel. Ten dodá při vaření pivu typickou hořkou chuť. Celým tímto procesem nám vznikne mladina, kterou přečerpáme do kádí a necháme usadit zbytky chmele.

Hlavní kvašení a zrání piva

Upravenou mladinu přečerpáme do kvasných kádí neboli spilek. Tam je zchladíme na zákvasnou teplotu cca 8° C a následně ji provzdušníme. Do kádí pak přidáme jemné pivovarské kvasnice, které nastartují proces hlavního kvašení. Hlavní kvašení trvá jeden až dva týdny a během této doby se cukry přemění na alkohol a oxid uhličitý. Jakmile je podíl cukru v mladině ideální, zchladíme ji a máme mladé pivo. Mladé pivo musí odpočívat a dozrát. To se děje v ležáckých tancích, do kterých ho přečerpáme, aby v nich mohlo 60 dnů zrát při teplotě 2° C. Uležení piva je zásadní pro jeho výslednou chuť, právě během tohoto odpočinku v pivu vzniká chmelová hořkost a chuť získává rovnováhu, originalitu a jemnost. Po dvou měsících je nefiltrovaný světlý 12° ležák Baraba hotový.

Živé a lahodné

Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované, tedy živé a přírodní. Chceme v něm nechat všechno, co dělá jeho chuť nezaměnitelnou, bohatou, unikátní a osobitou. Díky zachovaným kulturám získáte jedinečný požitek z chuti, ale i jiné benefity. Minerály a stopové prvky, vitamíny, kyselina listová, pivovarské kvasnice, bílkoviny i sacharidy, prospěšné enzymy… to všechno podporuje přirozenost a svébytnost našich půllitrů.